Checklist & tips boot winterklaar

De wintermaanden zijn een zware aanslag op ieder vaartuig. Door je boot en de systemen aan boord goed winterklaar te maken, beperk je de gevolgen tot een minimum. We hopen dat deze checklist je daarbij helpt.

Maak uw checklist op maat

Het winterklaar maken van je boot begint met het afstemmen van onderstaande algemene checklist op je eigen boot. Het zorgvuldig nalopen van je eigen gepersonaliseerde checklist bespaart je een hoop werk komend voorjaar.

Toch een werf of vakspecialist nodig? Deze checklist wordt je aangeboden door Skipper.nl. Onze digitale marktplaats voor werk aan je boot brengt booteigenaren en vakspecialisten bij elkaar. Wanneer je gratis een zoekopdracht plaatst, ontvang je snel reacties van de aangesloten professionals. Handig wanneer er deze winter misschien dingen aan je boot moeten gebeuren die je niet zelf kan.

Plaats direct een opdracht

Checklist en tips

 

 

Winterklaar 1: Haal alle bederfelijke waren uit de kastjes

Neem ook blikken of flessen mee van boord voor zover er vloeistof inzit.

Winterklaar 2: Het toilet

Het droogpompen van uw toilet is vaak niet voldoende. Er blijft altijd restwater instaan. Koppel de inkomende waterslang van de dichte afsluiter en hang het in een mix van 50% water en 50% propyleen glycol antivries. Spoel het toilet door tot je zeker weet dat de antivries overal (toilet en leidingen) doorgedrongen is. Wanneer je aan boord een ander soort toilet hebt, volg dan de handleiding van de fabrikant. Belangrijk: gebruik voor het winterklaar maken van alle pompen, tanks en leidingen een niet giftige antivries met propyleen glycol. Gebruik NOOIT een het giftige soort met ethyleen glycol wat doorgaans gebruikt wordt voor auto’s.

Winterklaar 3: Maak alle zoetwatertanks leeg

Antivries in de tanks is geen optie vanwege de benodigde hoeveelheid En de tanks moeten in het voorjaar toch leeg en schoon. Het aanzuigmoment van de pomp zit een stukje boven de bodem dus de tank raakt op die manier nooit helemaal leeg. Het laatste beetje moet er dus met een spons of handpompje uit via de schoonmaak opening. Dit is ook een goed moment om de binnenkant van de tank schoon te maken met een lichte chlooroplossing.

Winterklaar 4: Laat de waterboiler leeglopen

Wanneer het om een elektrische boiler gaat, haal dan eerst de stroom eraf. Bevestig een label aan de waterslang als herinnering om de boiler weer te vullen in de lente. Het verwarmingselement gaat kapot wanneer je het gebruikt zonder dat er water in de boiler staat.

Winterklaar 5: Laat waterslangen leeglopen of bescherm ze

Zelfs wanneer je de waterslangen leeg laat lopen, is het een goed idee er eerst een antivries oplossing (50-50%) doorheen te spoelen. Op die manier kan het restwater in hoeken en gaten niet bevriezen. Sla de boiler over (als je boot een warmwatersysteem heeft). Door de invoerslang van de boiler los te koppelen en tijdelijk aan te sluiten op de uitgaande slang, komt de antivries ook in uw warmwaterleidingen. Opmerking: wanneer je boot een eenvoudig watersysteem heeft, is leeg laten lopen (zonder de antivries behandeling) vaak voldoende. Zorg er dan wel voor dat er geen water blijft staan in de pompen of op lage stukken van de slangen.

Winterklaar 6: Laat het reservoir van de waterpomp leeglopen

Water stroomt niet makkelijk het reservoir van de waterpomp in, dus de antivries oplossing heeft weinig effect. Net als wanneer je water in een al volle jerrycan probeert te gieten. Als het reservoir niet vanzelf leegloopt, wanneer je de slangen ontkoppelt, blaas dan door het T-vormige verbindingsstuk. Of schud de tank leeg.

Winterklaar 7: Bescherm koelkast en airco Laat zoetwater systemen leeglopen.

Wanneer bochten in het systeem dit lastig maken pomp dan een antivriesmix door het systeem: Ontkoppel de koelwaterslang van de dichte afsluiter en dompel die vervolgens de antivriesoplossing. Draai koelkast of airco zodat de antivries via de pomp en alle leidingen stroomt. Laat het systeem daarna weer leeglopen.

Winterklaar 8: Laat de tuinslang en bijbehorende pompen leeglopen

Controleer aansluitingen die kunnen verhinderen dat de slang volledig leegloopt. Slang in dat geval aan alle einden loskoppelen.

Winterklaar 9: Maak het douchereservoir in de bilge leeg

Verwacht niet dat de pomp het douchereservoir volledig droog houdt. Je moet het bakje waarschijnlijk droogmaken met een spons, of ontkoppelen en leeggieten.

Winterklaar 10: Laat de propaanslang leeglopen

Steek een van de gaspitten aan – en eventueel ander apparaten die op gas werken en draai de kraan op de propaantank dicht. Wanneer de branders doven, sluit je ze. Gevolgd door veiligheidsschakelaar.

Winterklaar 11: Verwijder canvas overkappingen en zeilen.

Canvas producten en zeilen zijn niet gemaakt om een stevige winterstorm te doorstaan. Zelfs niet in opgevouwen toestand.

Winterklaar 12: Smeer eventuele rolsystemen

Winterklaar 13: Servicebeurt voor de lieren

Wanneer je de lieren aanpakt in de herfst weet u zeker dat de onderdelen niet te lijden hebben van corrosie. Bovendien zijn ze dan aan het begin van de lente direct klaar voor gebruik.

Winterklaar 14: Haal elektronica van boord

Elektronica vindt het ’s winters prettiger in de warme omgeving van je huis dan aan boord. Spuit de open verbindingen in met vochtwerende spray om de contacten te beschermen tegen corrosie. Vervang het log zelf door de meegeleverde schroefdop.

Winterklaar 15: Bescherm uw accu’s

Wanneer natte accu’s ontladen, verandert de elektrolyt in water, wat dan kan bevriezen. Op kleinere boten kunt u de batterijen het beste helemaal opladen en vervolgens opslaan op een droge, niet te koude plek. Maak de accupunten goed schoon en droog om ontlading te voorkomen. Laat opgeslagen batterijen niet langer dan nodig aan een draagbare oplader hangen om schade te voorkomen. Je moet opgeslagen batterijen ongeveer eens in de maand opladen. Zet dus een alarm in uw telefoon. Wanneer de accu’s aan boord blijven omdat ze te zwaar zijn om te verwijderen, moeten ze gedurende de hele periode netjes geladen worden. Daarvoor moet u beschikken over elektriciteit op de kant en een oplader met ‘float’ fase aan boord.

Winterklaar 16: Winterklaar maken van de motor

Zie hiervoor de afzonderlijke checklist over scheepsdiesels en buitenboord motoren op www.skipper.nl.

Winterklaar 17: Maak de boot goed schoon aan de buitenkant

Spoel zout van de romp en het dekbeslag om corrosie te voorkomen. Vuiligheid op de romp is na een lange winter veel moeilijker te verwijderen.

Winterklaar 18: Werk verf en lak bij

Laat beschadigde plekjes niet open gedurende de winter

Winterklaar 19: Zet romp en polyester in de was

Een lichte waslaag beschermt polyester tegen vuil en vocht. Je hoeft de was niet op te poetsen tot de lente begint.

Winterklaar 20: Maak de bilge helemaal droog

Lenspompen laten altijd een beetje water staan in de bilge. Spons al het water weg om bevriezing te voorkomen.

Winterklaar 21: Haal de waterstops uit kleine bootjes

Dinghy’s of andere kleine bootjes kunnen het beste opgeborgen worden met de boeg iets hoger dan de spiegel. Haal de stop eruit zodat vocht weer uit de boot kan lopen. Zorg dat je het volgende seizoen nog weet waar je de stop opgeborgen hebt.

Winterklaar 22: Afsluiters dicht

Sluit alle afsluiters behalve die van de zelflozing in de kuip. Doe dit ook wanneer u de boot op de kant in winterstalling zet. Open afsluiters laten ook op de kant vocht, koude lucht en ongedierte binnen. Smeer in dat geval de afsluiters goed voor je ze dicht draait.

Winterklaar 23: Stofzuigen, schoonmaken en poetsen 

Vuil en vet zijn een goede voedingsbodem voor schimmels en weer. Stofzuig kussens, maak de binnenkant van de kastjes schoon en neem het hele interieur af met een vochtige doek. Reinig de binnenkant van de koelkast en vriezer met een lichte chlooroplossing en laat na drogen de deur of klep open.

Winterklaar 24: Zet kussens rechtop

Luchtcirculatie aan alle kanten van de kussens is belangrijke. Het is nog beter om losse kussen mee van boord te nemen en op te slaan in een droge warme ruimte. Dit geldt trouwens voor alle stoffen accessoires aan boord.

Winterklaar 25: Zet bakskisten, lades en interne luiken open

Voldoende luchtcirculatie helpt schimmel te voorkomen. Gebruik haakjes om deuren van hutten en kasten open te houden. Zet luiken en planken naar de bilges omhoog.

Winterklaar 26: Dek uw boot af 

Een canvas of schrink-wrap winter cover houdt niet alleen de regen buiten de boot. Ook het dek blijft op deze manier beschermd. Gedurende de winter kan vocht tussen dekbeslag en dek steeds opnieuw bevriezen. Hetzelfde geldt voor het vocht in de haarscheurtjes van de gelcoat die telkens wat groter worden. 

Winterklaar 27: Op zoek naar de juiste vakman voor groter onderhoud?

Deze checklist werd je aangeboden door Skipper.nl. De site brengt booteigenaren en vakspecialisten bij elkaar. Wanneer u gratis een zoekopdracht online plaatst, ontvang je snel reacties van de aangesloten werven en professionals. Handig misschien wanneer er deze winter dingen aan je boot moeten gebeuren die je niet zelf kan. Deze checklist is gebaseerd op het werk van Don Casey. Zijn boeken over bootonderhoud horen bij iedere bootliefhebber aan boord. Bekende titels: This old Boat, 100 Fast and Easy Boat Improvements en Sailboat Electrics Simplified. De boeken zijn te bestellen via Amazon.com Hoewel er alles aan gedaan is om zeker te stellen dat bovenstaande informatie juist is, kunnen er geen rechten ontleend worden aan de tekst. Vraag bij twijfel advies aan leverancier of installateur.

Plaats direct een opdracht